Articolele de pe acest blog sunt extrase din lucrarea mea de licenta în psihopedagogie specială şi din cele două lucrări de dizertaţie în domeniile educaţiei integrate şi kinesiologiei. Le-am sintetizat şi le-am dat un aspect mult mai accesibil publicului larg publicându-le şi în cartea Copilul şi motricitatea. Program de educare neuromotorie, aparută in 2008.

miercuri, 15 februarie 2012

Terapia logopedică la copiii cu deficienţe neuromotorii

Modele de lucru
Terapia logopedică la copiii cu deficienţe neuromotorii trebuie axată în primul rând pe achiziţii preverbale, pe corectarea tulburărilor de pronunţie şi pe relaxare printr-o bună posturare pe durata şedinţei logopedice.
A. Postura copilului cu deficienţe neuromotorii la activităţile logopedice
B. Terapia logopedică preverbală
Enumăr toate activităţile logopedice ce preced stimularea emiterii fonemice:
1.       relaxare/tonifiere pe musculatura orofacială,
2.       exerciţii motrice grosiere şi fine ce pot precede sau însoţi emisiunile preverbale şi verbale, mişcările ritmice se încadrează în acest context;
3.       educarea ritmului, propriu-zisă;
4.       educarea masticaţiei, formarea coordonării între masticaţie şi deglutiţie
5.       gimnastică respiratorie, reglarea fonică
6.       conceperea albumului pentru copiii non-verbali
7.       formarea achiziţiilor de comunicare Bliss pentru copii non-verbali
8.       stimulare multisenzorială, loc principal ocupă aici formarea auzului fonematic
9.       formarea abilităţilor non-verbale: gesturi, postură etc.
10.   creşterea coordonării motricităţii aparatului articulator
11.   reglarea controlului motor al capului şi gâtului
12.   stabilirea posturii (împreună cu kinetoterapeutul) din care copilul va participa la şedinţa logopedică
13.   acordarea unei atenţii sporite pentru păstrarea igienei dentare
14.   creşterea controlului oro-facial: controlul scurgerii salivei, educarea înghiţirii spontane.
Toate aceste acţiuni intră în competenţele logopedului. Corectarea emiterii unui anumit fonem este o competenţă restrânsă a logopedului. Pentru a ajunge la aceste aspecte, cu copii deficienţi neuromotori trebuie să începem respectând paşii enumeraţi mai sus.
C. Terapia verbală se continuă după antrenarea musculară cu învăţarea emiterii vocalelor.
D. Pentru copiii non-verbali am făcut albume personalizate. Acestea conţin imagini, fotografii cu persoanele din anturaj sau desene cu obiectele folosite de copil în mod frecvent. Albumul trebuie să-l însoţească permanent pe copil şi trebuie folosit ori de câte ori copilul doreşte. Răsfoiam pagină cu pagină pentru a afla ce îşi doreşte să facă la grădiniţă o fetiţă de 5 ani cu tetraplegie forma atonă şi diskinetică. Urmărea fiecare pagină şi, agitându-se, dădea de înţeles, mesajul ce voia să îl transmită.  Imaginea respectivă reprezenta nevoia sau dorinţa ei. Dacă pe pagină era desenul casetofonului, ne dădea de înţeles că doreşte să asculte muzică sau arăta cana pentru a bea apă, imaginea toaletei reprezenta dorinţa de a-şi face nevoile. Desigur că desenele trebuie cât de cât organizate pe criterii de activitate: mîncat/băut, toaletă (nevoi stringente), jocuri/jucării, activităţi terapeutice, activităţi în aer liber. Pentru fiecare aspect trebuie să vă gândiţi la o imagine reprezentativă, o fotografie care să reprezinte persoanele din anturaj. Fără acest album, copilul non-verbal se agită pentru a vă comunica ceva, iar Dvs. îl întrebaţi şi tot întrebaţi, copilul devine frustrat, agitat sau renunţă. Dar ce facem când el vrea să ne comunice că îl doare ceva, poate îl strânge o centură de la fotoliul rulant. Este într-adevăr dificil să reuşim să comunicăm cu ei. Oricum ar fi, orice copil are dreptul să comunice. Mai mult decât atât este imperios necesar să ne poată transmite oricând nevoile şi dorinţele lor.
Dacă dezvoltarea psihică îi permite şi dacă poate să puncteze cu un deget, atunci sistemul Bliss este cel mai potrivit pentru comunicare. În paralel, nu se renunţă la încercarea emiterii sunetelor. Oricum, însoţim de fiecare dată imaginea sau desenul - aici pictograma - de cuvântul ce îl reprezintă: simbolul sonor însoţit de simbolul grafic.

Sistemul de comunicare Bliss în sindromul de nedezvoltare al vorbirii

Învăţarea unor posibilităţi lingvistice pentru a facilita comunicarea copiilor non-verbali prin pictograme se face cu ajutorul sistemului Bliss Symbol.
Scopul şi activităţile bliss după McDonald (1980):
-          simbolurile au o bază raţională care facilitează interpretarea şi memorarea;
-          pot fi generativ-combinatorii;
-          simbolurile sunt referinţe de sens cu semnificaţie şi pot fi înţelese fără a face apel la sunete sau cuvinte;
-          simbolurile sunt compuse dintr-un număr relativ redus de forme – numite elemente simboluri;
-          urmând un sistem logic, elementele de bază sunt folosite în variate combinaţii ce pot să aibă mii de înţelesuri.
Copilul cu deficienţe neuromotorii, care nu poate vorbi, simte nevoia de comunicare cu cei din jur, poate da de înţeles că doreşte sau refuză ceva. Nu trebuie să-i neglijăm acestă nevoie. Cu acest sistem reuşim să înţelegem chiar şi ce îl doare şi unde îl doare.
Mai multe in cartea Copilul si motricitatea. Program de educare neuromotorie, ed.2